Ga naar de inhoud

Organisator Danny: ‘Ik wil een bron van positieve verandering zijn’

Arnhem in beweging krijgen. Dat is het doel van Danny van Aanholt. Het lukt hem al bij de burgemeester: hij is personal trainer van Ahmed Marcouch. Met de Alpha City Run richt Danny zijn pijlen op alle inwoners van Arnhem en omgeving, met name de gezinnen met financiële tekorten. Een wereld die hij – helaas – maar al te goed kent. Daarom roept hij deelnemers op om geld in te zamelen voor de kinderen van Ome Joop’s Tour.

Armoede is zo bepalend
“Ik ben zelf opgegroeid in een arm gezin. Ik ken het gevoel van hongerig naar bed gaan en leven met constante stress maar al te goed. We hadden vaak geen avondeten. Op jonge leeftijd zag ik hoeveel stress mijn moeder had omdat ze wilde dat wij niets tekort kwamen.”

Zijn verleden leerde hem hoe bepalend armoede kan zijn voor het welzijn en de toekomst van kinderen. “Het kan een belemmering zijn voor hun ontwikkeling, hun kansen en hun gevoel van eigenwaarde”, voegt hij toe. Hij weet uit de praktijk: “Echt kind zijn zat er bij mij niet in.”

“Door mijn eigen ervaringen begrijp ik dat zelfs de kleinste vorm van hulp een groot verschil kan maken in het leven van een gezin dat het moeilijk heeft.” Die hulp hoeft niet altijd financieel te zijn. Sporten hielp Danny bijvoorbeeld heel erg. “Door te sporten, ondanks alle stress, heb ik mezelf discipline aangeleerd om altijd aan mijn doelen te blijven werken. Dankzij deze mindset blijf ik altijd positief en heb ik geleerd dat waar een wil is, een weg is en niets onmogelijk is, zolang je in jezelf blijft geloven.”

De kracht van beweging
“Bewegen is niet alleen goed voor ons lichaam; het heeft ook een positieve invloed op onze geestelijke gezondheid”, gaat hij verder. “Door in beweging te blijven, kunnen we stress verminderen, onze stemming verbeteren en ons energieker voelen. Regelmatige lichaamsbeweging kan zelfs helpen bij het verminderen van symptomen van angst en depressie. Een gezonde geest zit inderdaad in een gezond lichaam, en bewegen speelt hierin een cruciale rol.”

“Maar”, voegt hij toe, “bewegen betekent voor mij ook vooruitgang en groei. Elke stap die we zetten, hoe klein ook, brengt ons dichter bij onze doelen. Het herinnert ons eraan dat we voortdurend in beweging moeten zijn, zelfs als het leven uitdagingen met zich meebrengt.”

De key is daarbij om jezelf te geloven. “Daardoor blijf je groeien, en dan komen de mooie kansen vanzelf. Mijn beste ideeën zijn allemaal ontstaan tijdens het sporten, waaronder Alpha City Run.”

Elke stap telt
Volgens Danny telt daarbij zelfs de kleinste stap: “Elke stap die je zet, elke hindernis die je overwint, is een overwinning op zich. Het is een kans om te groeien, zowel fysiek als mentaal. Het is een kans om te laten zien dat je sterker bent dan je denkt en dat je dingen kunt bereiken die je misschien nooit voor mogelijk had gehouden.”